Depresyonun Beden Dili

Yazar: | Etiketler: | Yorumlar: 0 | Kasım 27th, 2021

Bazı insanlar depresyonda oldukları halde bunun farkında olmayabilir ve bu hislerin normal olduğunu düşünebilirler. Tek başına hiç bir belirti bir kişinin depresyonda olduğunu göstermez.Fakat kullandıkları beden dili,depresyonda olup olmadıklarına dair işaretler verebilir.Depresyondaki beden dilleri şöyle sıralanabilir;

Duruş Bozukluğu:

Depresyonun en açık beden dili göstergelerinden biridir.Omuzları öne doğru eğilmiş ve kamburu çıkmış şekilde bir duruş ve oturma şeklidir. Kötü duruş bir duruş bozukluğu ya da alışkanlıktan da kaynaklanabilir. Aynı zamanda uzun süreli bir depresyonun yarattığı bir beden alışkanlığı da olabilir.

Gülümseme:

Gülme nasıl depresyonun bir belirtisi olabilir? Araştırmalar depresyonu olan kişilerin abartılı ya da çok az güldüklerini gösteriyor. Özellikle çok da komik olmayan bir şeye abartılı şekilde gülmek kaygının veya kabul görmenin bir belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin herkesin çokta gülmediği bir espriye aşırı derecede gülmek bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterebilir. Diğer yandan herkesin çokça güldüğü komik durumlarda bile zorla gülümsemek ya da gülememek o kişinin o iletişimden kopuk olduğuna ve ilgisizliğine işaret edebilir.

Göz Kontağı:

Özgüven eksikliği olan kişiler göz kontağı kurmakta zorlanırlar. Karşılarındaki kişi ile konuşurken ya aşağıya ya da kişinin arkasına bakarak konuşurlar. Ancak öz güveni eksik olan kişi göz kontağı kuramamasına rağmen konuşmaya dikkatini verebilir. Buradaki göz kontağı eksikliği kişinin çekingenliği ile ilgilidir. Ancak depresyondaki kişi gözünüzün içine baksa da bakmasa da belirgin olan şey konuşma ile pek ilgilenmediğidir. Konuşmadan sıkılmış ve uzak görünür. Bu nedenle göz kontağında sıklıkla kopukluklar meydana gelir.

İfadesiz Yüz:

Bir diğer beden dili göstergesi konuşurken ya da dinlerken boş bir suratla bakmaktır. Günlük konuşmada karşımızdakinin söylediklerine göre suratımız dalgalı bir deniz misali sürekli değişir. İfadesiz bir yüz olduğunda anlatılan hikaye ne kadar ilginç olursa olsun, yüz de bununla uyumlu bir ifade olmaz ise bu depresyonun göstergesi olabilir. Bu kişiler dinlerken de sürekli karşıdakini kafa hareketleri ile destekleyen bir dinleyici yerine bom boş ve hareketsiz biçimde karşıya bakabilirler. Dinlerken bazen gülümseme ile karşılaşabilirsiniz. Normal bir gülümsemede gözler de gülümser. Gözlere dikkat edin. Sadece ağız gülümsüyor gözler hareketsiz duruyorsa bu karşıdaki kişinin mutlu olmadığına dair bir ipucu olabilir.

Yavaş Hareketler:

Bir kişi normal halinden çok daha az hareket etmeye başlıyorsa bu depresyonun bir başka göstergesi olabilir. Enerji ve heyecanın ne kadar az olduğunu gösterdiğinden depresyon için önemli bir beden dili sinyalidir. Bir şeyleri toplarken, arabaya binerken, yatarken, kalkarken, yürürken ve yemek yerken davranışlarına dikkat edin. Depresyondaki insanlar için yapılacak her şey çok fazla efor gerektirir dolayısıyla fazla zamana ihtiyaç duyarlar.