Nöron Psikiyatri-İlaç Tedavileri

İLAÇ TEDAVİLERİ HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Yazar: | Etiketler: , , , , , , | Yorumlar: 0 | Haziran 16th, 2017

Psikiyatride modern ilaç tedavlerinin başlaması 1950’li yıllara uzanır. Aslına bakılırsa çok da uzun bir süre sayılmayacak bir süre. İlaç tedavilerinin bulunduğu ilk yıllarda tıbbın her alanında olduğu gibi psikiyatride de amaç hastalığın neden olduğu belirtilerde iyileşme sağlamaktı. İlk bakışta tamamen doğru gibi gözükse de zamanla tedavinin genel prensiplerinde eksik bazı noktalar olduğu fark edildi.

Özellikle uyku hali, kilo alımı, hareketlerde yavaşlama, duygusal tepkilerde azalma vs. gibi hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyen yan etkiler ilaca olan devamlılığı da azaltmaktadır. Klinik deneyimlerimizden gördüğümüz bir başka sorun ise bazı hastaların bu yan etkileri bildikleri için hastalık belirtileri ile yaşamaya devam ederek tedaviye başvurmadığıdır.

Bu durumun yaşanmaması için tedavi süreci boyunca tedaviyi üstlenen hekim ile diyalog halinde olmak önemlidir. İlaçların bir kısmında görülen bu yan etkiler kişiden kişiye değişmektedir fakat özellikle internet kullanımının artmasıyla bilgi kirliliği de artmış ve sonuç olarak ilaçların bağımlılık yaptığı, kilo aldırdığı, bütün gün uyku hali yaptığı gibi bilgiler tedavi arayışındaki hastaları olumsuz etkilemektedir.

Teknolojinin ilerlemesiyle ilaç bilimi de ilerlemekte olup erken dönem kullanılan ilaçların yaptığı yan etkiler değerlendirilmiş ve bu yan etkileri yapmayan veya kabul edilebilir seviyelere indiren tedaviler geliştirilmiştir. Özetlemek gerekirse tedavi sırasında hasta tarafından hekime verilen geri bildirimler önem taşımaktadır.