Çocuklarla Etkili İletişimin Püf Noktaları
Çocukların psiko-sosyal gelişimleri ailesi ve çevresi ile şekillenmektedir. Çocukların hayatını yönlendirme noktasında ebeveynleri…DAHA FAZLA
Transkranial Manyetik Stimülasyon (TMS) psikiyatrik hastalıklarda uygulanan ilaçsız ve yan etkisiz tedavi yöntemidir.
TMS günümüzde daha popüler olmakla birlikte 1985 yılından itibaren kullanılan ve 2008 yılında FDA’dan ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) klinik onay alan bir tedavi yöntemidir. Uygulama ile ilgili klinik araştırmaların giderek yoğunlaştığı bir tedavi türüdür. 2020 mart ayında TMS ile ilgili 11949 yayınlanmış bilimsel makale bulunmaktadır.
TMS nöronlara ( beyin hücresi) müdahale etmeyi amaçlar. Nörolojik ve psikiyatrik problemler, çok defa beynin çeşitli bölgelerinde artmış veya azalmış etkinliğe yol açarlar. Beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirerek etki etmektedir.
Bu teknikte kafa üstüne bir bobin yerleştirilir. Bobine elektrik akımı verilerek manyetik alan yaratılır. TMS’de oluşturulan manyetik alan, kafatasına ve saçlı deriye ağrısız ve güvenli bir biçimde etki eder ve spesifik nöronlarda (beyin hücreleri) bir akım oluşturur. Bu şekilde nöronlar da hastalık semptomlarının oluşmasına neden olan elektriksel faaliyet değiştirilmeye çalışılır. TMS sayesinde beynin bazı bölgelerindeki etkinliği seçici olarak modüle etmek veya değiştirmek mümkündür. Bu yöntemde beyne doğrudan elektrik akımı verilmez. Oluşan manyetik alan nöronların elektriksel işleyişine etki eder.
Tedaviye başlandıktan sonar 1-2 hafta içerisinde iyileşme görülür.
Hastaların çoğu tedavinin ikinci haftasında terapötik faydayı fark etme eğilimindedir.
Psikiyatristiniz size rahatsızlığınız nedeni ile uyguladığı ilaç ve psikoterapi tedavisi yanında ya da direct olarak TMS tedavisi önerdiğinde, TMS uygulamasına başlanır.
TMS uygulamaları sırasında ağrı ortaya çıkmadığından anestezi uygulamaya veya hastayı uyutmaya gerek olmaz.
Uygulama öncesi kullanılan ilaçların kesilmesi veya doz azaltılması gerekmez.
Tedavi seansları yaklaşık yarım saat sürer, bu sırada hasta uyanık ve konforlu bir durumda tutulur.
Uygulama bir ilaç gerektirmediğinden hasta tedavi bitiminde hemen günlük hayatına dönebilir. Herhangi bir unutkanlık veya hafızada bozulma gözlenmez.
Kafanın üstüne elektromanyetik bir bobin yerleştirir.
Bobin muayeneyi yapan doktorun belirlediği, hastalığa etki eden beyin bölgesine yakın olacak şekilde konumlandırılır. Bobin sürekli manyetik dalgalar yayar ve beyninizin hastalığınıza neden olan bölgesindeki nöronları uyarır.
Bazı hastalılarda nöronların uyarılması, bazılarında ise nöron kümelerinin susturulması gerekebilir.
Tedavi için uygun bulunan hastalar 2 ila 6 haftalık bir süre içinde toplam 20 ila 30 seans arasında uygulamaya girerler. Genel yaklaşım minimum 15 seans uygulanmasıdır. 15 seans uygulamanın ardından, psikiyatrist, hastayı değerlendirip hastalığın şiddetindeki azalmaya göre tedaviyi sonlandırabilir veya bir kür daha uygulama yapılmasını isteyebilir.
TMS uygulaması ile oluşan hiçbir yan etki kalıcı değildir. Uyarım bittikten kısa süre sonra yan etkiler kaybolmaya başlar ve zaman içinde içinde kaybolur.
Baş ağrısı
Uygulama yapılan alın bölgesinde huzursuzluk hissetme
Yüzde karıncalanma veya seğirme hissi
Denge kaybı veya bayılma hissi
Nadir Görülen Yan Etkiler Nelerdir?
Nöbet ( 2008 yılından sonar bildirilen vaka yok)
Mani, özellikle bipolar bozukluk hastalarında
Uyarım esnasında kulak koruyucusu yoksa işitme kaybı